Co sprawia, że ​​jeden przepis jest „najlepszym przepisem na ciasto”? Opiera się na kilku kluczowych czynnikach.

Popularność i spójność:  Rok po roku ciasto czekoladowe jest oceniane jako najpopularniejsze przez ludzi na całym świecie. Zaraz obok ciasta marchewkowego jest moim nr.1. Jest coś magicznego w idealnie wilgotnym cieście o bogatym czekoladowym smaku. Nie tylko niesamowicie smakuje, ale często przenosi nas z powrotem do wspaniałych wspomnień z dzieciństwa.

Teraz wiem, że niektórzy lubią ciasto w formie blachy, a niektórzy jak tort z warstwą lukru, a niektórzy chcą po prostu cieszyć się ciastem, które przypomina im o specjalnych okazjach dorastania, ale które również odpowiada ich obecnym potrzebom żywieniowym. Przepis, który udostępniam poniżej, to wszystko! Idealne za każdym razem i nie tylko pyszne.

Idealne ciasto czekoladowe

SKŁADNIKI

  • 1 3/4 szklanki (210g) mąki uniwersalnej
  • 2 szklanki (400 g) cukru pudru
  • 3/4 szklanki (90 g) niesłodzonego kakao w proszku
  • 1 łyżeczka. proszek do pieczenia
  • 1 łyżeczka. Sól koszerna
  • 1 szklanka (240g) maślanki o temperaturze pokojowej
  • 2 bardzo duże jajka, w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżeczki. Ekstrakt z czystej wanilii
  • 1/2 szklanki (112g) oleju roślinnego
  • 2 łyżeczki. proszek do pieczenia
  • 1 filiżanka (237g) świeżo zaparzonej kawy

INSTRUKCJE

  1. Do miski przesiej mąkę, cukier, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól i wymieszaj do połączenia.
  2. W innej misce połącz maślankę, olej, jajka i wanilię.
  3. Przy mikserze na niskich obrotach powoli dodawaj mokre składniki do suchego. Trzymając mikser wciąż na niskim poziomie, dodaj kawę i zamieszaj tylko do połączenia, zdrapując dno miski gumową łopatką. 
  4. Wlej ciasto do dwóch 8-calowych okrągłych patelni i piecz przez 30 do 40 minut w temperaturze 180, aż tester do ciast lub wykałaczka wyjdą w większości czyste (nie mokre).
  5. Ostudzić na patelniach przez około 10 minut, a następnie ustawić je na stojaku do chłodzenia i całkowicie ostudzić.

Jeśli chcesz zrobić to ciasto bezglutenowe, polecam mąkę bezglutenową, która została opracowana jako zamiennik 1: 1